donderdag 20 december 2007

Lonesome George

is de naam van de laatste mannelijke landschildpad van zijn soort.
Hij is de laatste overlevende van de kolonie landschildpadden van het eiland Pinta in het noorden van de Galapagos.

Daarnet hadden we de eer om de bejaarde heer (een kleine 100 jaar oud) te mogen ontmoeten in het Charles Darwin centrum op het eiland Santa Cruz van de Galapagos.
Men probeert hem te overhalen om nog eens van bil te gaan, maar op zijn leeftijd is hij niet (meer) geinteresseerd. Als hij van gedachten verandert dan horen we het wel op het nieuws, want de George is de beroemdste bewoner van de Galapagos.

We zijn nu halverwege onze cruise op de Galapagos, in het kleine stadje Puerto Ayora en tijd om jullie even up-to-date te brengen vanuit het lokale cybercafe.

We doen een zevental eilanden aan op deze cruise, allemaal van vulkanische oorsprong en zeer onherbergzaam, maar bruisend van het leven...

Het leven is hier zo talrijk en zo weinig mensenschuw dat je echt moet opletten waar je je voeten zet tijdens het wandelen of je struikelt zo over een iguana, een booby of een zeeleeuw. Close encounters of the Galapagos kind... :)
Ja, onze foto's gaan snel op deze trip, je weet letterlijk niet waar eerst kijken.
Het is de eerste keer dat we zo dicht bij de dieren kunnen komen, dat is een unieke ervaring.

Zowel boven als onder water komen we oog in oog te staan met een schare aan dieren.

Onder water, tijdens het snorkelen, hebben we zeeschildpadden gevolgd, gespeeld met zeeleeuwen, oog in oog gestaan met een hamerhaai en een white-tipped shark (ken de Nederlandse naam niet). De zee is hier net als in Egypte vol tropische vissen hoewel de temperatuur een stuk lager is, rond 20 graden. Tijdens onze laatste snorkeluitstap is een jonge zeeleeuw minutenlang rondom ons komen dartelen, hij was minstens even nieuwsgierig naar ons als wij naar hem. Hij kwam zelfs tot op enkele centimeters van mijn masker om te zien wat voor raar soort vis naast hem aan het zwemmen was. Een voorbijzwemmende zee-iguana trok onze aandacht, wat hem niet zinde. Waarop hij de iguana begon te pesten door in zijn staart te bijten en hem in het rond te zwieren.

De iguana's zijn grote reptielen, die of op het land of in de zee leven. Ze worden tot een meter groot, zien er zeer woest uit, maar zijn niet agressief. Ze zijn zoals de meeste reptielen zeer lethargisch en liggen het grootste deel van de tijd te zonnen.

Dan de fameuze boobies. Lang hoefden we niet te zoeken naar onze blue-footed booby. Op het eerste eiland, North Seymour, waren ze letterlijk overal. Ze zien er bijzonder komisch uit, vooral tijdens de hofmakerij. Dan voeren ze een waggelend dansje uit, blauwe poot omhoog, draai, andere poot omhoog. De vrouwtjes-boobies vallen bij bosjes voor dergelijk dansje ;)

De andere spectaculaire vogel die we te zien kregen is de fregatvogel. De mannetjes hebben een rode keelzak die ze tot gigantische proporties opblazen om indruk te maken op de vrouwtjes.

Op onze boot, de Angelito, zijn we met 16 passagiers, bijna allemaal Europeanen, plus 2 Nieuwzeelanders en 2 Canadezen. Het is de eerste keer dat we zo lang onafgebroken op een boot zitten. Het kruipt in je lijf, want ik heb hier - op vaste grond - achter het scherm nog altijd het gevoel te dobberen, heel bizar.
Ik ben eenmaal zeeziek geweest, tijdens een behoorlijk ruwe overtocht naar een verafgelegen eiland. Ik heb mijn diner teruggegeven aan de wereld, daarna was het vrij snel over. Een illusie armer, als kleinzoon van een visser dacht ik immuun te zijn voor zeeziekte. Niet dus ;)

Zo tijd voor de laatste dagen van de cruise. Straks gaan we naar de hooglanden van Santa Cruz om de grote landschildpadden in het wild te zien.
Bereid jullie maar mentaal voor op een karrenvracht aan foto's wanneer we thuiskomen, haha.

Hasta luego en tot de volgende post (van op het vasteland)
Frank

6 opmerkingen:

Masha zei

Goh Wauw hé !! Dat klinkt wéér zo super ! Nu voel ik mij nog slechter in België hé ! Wish I was there and you OH SO deserve it to have this experience !! Blijf genieten lieve schatten !
Dikke totter, Masha

Carlos! zei

De groeten aan zorze! x!

Il maestro dei cani della terranova zei

Snorkelen met zeeschildpadden, cruisen en lots of boobies....allemaal leuk, maar hebben jullie -4°C, smog-en terreuralarm en een nieuwe regering !? Aha ! Dacht het niet !

Geniet nog verder van jullie schitterende reis ! Zeer benieuwd naar de foto's !

Groetjes van Jef, Ingrid en Vadim en van Kaat en Bartok

Anoniem zei

aaaaaa

FRODO zei

Hallo baasjes,
Gisteren geprobeerd om jullie een berichtje te sturen, maar verder dan aaaa kwam ik niet ( moet nog een beetje oefenen ).

Ik volg vanuit Bredene heel nauwgezet jullie weblog.

Heel interresant om te lezen hoe jullie begaan zijn met het lot van " Lonesome George, de laatste mannelijke schildpad van zijn soort.
Men probeert hem te overhalen om nog eens van bil te gaan, maar op zijn leeftijd is hij niet meer geïnteresseerd.
Al eens aan mij gedacht? Ik ben een heel stuk jonger , vol testosteron ( goed gespeld ? )maar een knap teefje is mij blijkbaar niet gegund.Ik mag er enkel over dromen...

Hier zeer koud weer maar mijn dikke pels houdt me goed warm.

Ik word verwend door mijn vakantiebaasjes maar toch is er een minpuntje!
Uitgerekend met de feestdagen beginnen ze te zeuren over mijn body mass.BODY MASS voor honden, waar zijn ze in HONDSNAAM mee bezig.Of hebben jullie ze misschien iets in het oor gefluisterd?
Zelfs mijn lekkere boterham met wat goeie boter als ontbijt is vervangen door een droog " stuutje".(Dank u wel Marleen & Jean- Paul voor jullie culinair advies... van je vrienden moet je't hebben ).

Gelukkig staat er met kerstdag kalkoen op het menu.Er schijnt dus toch wat licht in deze donkere dagen , want ze hebben me een stukje beloofd.

Vandaag vertrekken we voor de kerstdagen naar Nick & Frank en hun twee lieve honden.
Volgens kenners zijn dit lieve, zachtaardige, intelligente honden ( genoeg superlatieven zeker ? ).
Ik heb er mijn twijfels over!
Als ze niet teveel op mijn poten kijken, zal ik hen wel eens mijn visie geven.'k Weet niet of het zal lukken, maar 't is 't proberen waard.

Voilà, tot daar mijn verhaal. Zorg goed voor mekaar en geniet van de reis.

P.S. Dikke kus van Roos & Norbert.
Evaluatie over hen volgt!

Els zei

Lieve jongens!
Tof, al dat gedoe met die beesten. Verder dan een rat langs de coupure en een stinkend hoopje duif komen wij hier niet.Beloven jullie ons het blauw-voet-dansje te demonstreren volgend jaar? Cool!
't Is hier idd beestig koud, ik zit te snotteren gehuld in 10 pullovers, 20 sjaals en een biotte. Wat overdrijven? Neen jong. En de smog is ook waar, en een regering naar 't schijnt ook; maar ik ben nog niet lang genoeg wakker dus ik heb 't nieuws nog niet gehoord. Ziet er naar uit dus dat 2007 in schoonheid gaat afgesloten worden.
Maakt maar veel foto's, je weet dat we met plezier OD'en aan jullie beelden! Verzuipen in het enthousiasme van een ander? 't Leven is schoon ...
Big big hug
Els